Direktor najveće kompanije na svijetu otkriva kako “bistri glavu”: Ovo je najbolji “reset”

0

Izvršni direktor kompanije Apple Tim Cook otkrio je na koji način uspijeva da se resetuje od svakodnevnih napora i izazova koje njegova pozicija nosi sa sobom.

Odgovor je zapravo jako jednostavan: Ako tražite način da razbistrite glavu, samo izađite van.

Barem to radi Cook. Ovaj 62-godišnjak upravlja najvećom tehnološkom kompanijom što mu stvara širok spektar pritisaka i odgovornosti. Izlazak u prirodu ublažava te tenzije i pomaže Cooku da se mentalno resetuje, rekao je on za magazin GQ, prenosi BizLife.

To je “sredstvo za čišćenje uma. To je ujedno i bolje od bilo koje druge stvari koju možete učiniti za sebe”, rekao je.

Cook, rodom iz Mobilea u Alabami, proveo je posljednjih 20 i više godina u Silicijumskoj dolini – gdje aktivnosti poput planinarenja i kajaka mogu biti zasenjene tehnološkim startup kampusima.

Ali boravci u Sjevernoj Karolini i Koloradu podstakli su njegovu zaljubljenost u prirodu.

– Tamo je uvijek bilo dostupno izaći na otvoreno, osim kada se desi sniježna oluja ili tako nešto, što je rijetko. Uvijek razmišljam o planinarenju i stvarima koje mi zaista smire misli kada sam na poslu – naveo je Cook.

Doktori sve više propisuju šetnje prirodom – ponekad uz lijekove – kako bi pomogli pacijentima sa simptomima od anksioznosti i depresije do stresa i gojaznosti, navodi se u studiji iz 2020. objavljenoj u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje.

Provođenje vremena u prirodnom okruženju kao što su parkovi, šume i plaže povezano je s opštim blagostanjem, posebno za ljude koji žive u urbanim područjima, pokazalo je istraživanje iz 2019. objavljeno u Scientific Reportsu.