Dionice BNT-a u fokusu, kreće li izvoz haubice!?

0

Na Sarajevskoj berzi danas je trgovano dionicama kompanije BNT – Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik u iznosu većem od milion maraka. Podsjetimo, riječ je o kompaniji koja je proizvela prvu bh. samohodnu haubicu.  

Trgovano je sa 75.870 dionica ove kompanije po prosječnoj cijeni od 13,5 KM, što znači da je prodat / kupljen paket u vrijednosti od 1.024.245 KM. Paket predstavlja oko 4,6 posto dionica novotravničke firme.

Ovo interesovanje trgovaca za dionice BNT – TMiH-a očito pokazuje da je riječ o perspektivnoj kompaniji.

Posjetimo da je još krajem 2016. saopšteno da je kompanija razvila prvo moderno artiljerijsko oružje poslije rata u BiH – samohodnu haubicu kalibra 155 milimetara.

Tokom 2017. vršena su poligonska testiranja ali do sada, bar koliko je široj javnosti poznato, nije počeo izvoz. Kao jedan od mogućih kupaca bh. haubice spominjao se Pakistan.

Bivši bh. ambasador u toj zemlji Nedim Makarević ljetos je rekao da bi poslovi s Pakistanom mogli donijeti BiH milijardu dolara, a kao primjer je istaknuo upravo haubicu.

On je tada izjavio da „sporost razvoja ovog projekta tjera Pakistance drugim proizvođačima oružja“.

Inače, delegacija bh. namjenske industrije ovih dana boravi upravo u Pakistanu, gdje pokušava ostvariti što bolju saradnju.

Osim toga, kompanija radi na razvoju još jednog razornog oružja. Riječ je o minobacaču dugog dometa, za šta je dobila i finansijsku podršku Vlade Federacije.

Ova kompanija, koja je godinama nizala gubitke, u 2016. je povećala prihode i zabilježila pozitivan finansijski rezultat, odnosno dobit.