Dioničari PSA odobrili spajanje s Fiat Chryslerom

0

Dioničari francuske grupe PSA, krovne kompanije proizvođača automobila Peugeot, Citroen i Opel, odobrili su u ponedjeljak planirano spajanje s talijansko-američkim proizvođačem automobila Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Predloženo spajanje odobreno je velikom većinom glasova, saopćila je kompanija.

“Spremni smo za ovo spajanje”, rekao je izvršni direktor PSA-e Carlos Tavares, koji će voditi i novu kompaniju. Obećao je da će uskoro biti objavljen datum spajanja.

Evropska komisija dala je zeleno svjetlo spajanju u decembru.

Povezivanjem PSA i Fiat Chryslera nastat će četvrta autokompnija u svijetu po broju prodanih automobila, imena Stellantis, po latinskoj riječi za zvijezdu.

Pojedinačna imena brendova kao što su Opel, Peugeot, Citroen, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo, Lancia, Abarth i Dodge bit će zadržana.

PSA i FCA postigli su dogovor o spajanju u decembru 2019., a prema prvim informacijama, trebalo bi biti provedeno najkasnije do kraja marta ove godine.

Prije pandemije Fiat Chrysler i PSA zajedno su prodavali oko 8,7 miliona vozila godišnje i imali su promet od 170 milijardi eura. Veći su u 2019. bili samo Volkswagen, Toyota i francusko-japanska skupina Renault-Nissan.

Hina