Dijaspora želi ulagati u turizam i metalni sektor

0

Posljednji dan mjeseca jula je rezerviran za 6. Biznis forum bosanskohercegovačke dijaspore – BHdiaFor, koji će se ove godine održati u Bihaću.

Tradicionalno okupljanje poslovne dijaspore ove godine će kao ključne teme imati pitanja turizma, metalskog i IT sektora.

Organizatori BHdiaFor-a, udruženje „Naša perspektiva” i njihov lokalni partner Privredna komora Unsko-sanskog kantona najavljuju učešće preko 100 poduzetnika iz zemlje i svijeta.

„Među pozvanim predavačima su ljudi iz prakse koji su napravili iskorak u lokalnim zajednicama. Imat ćemo priliku čuti o investicijama u turizam u ovoj regiji, diskutovati o ulozi dijaspore u posredovanju i dovođenju stranih investicija u BiH. Među sagovornicima su predstavnici kompanija koji su takve poteze već napravili, dakle, više ne govorimo o potencijalu dijaspore, sada pričamo o dobrim praksama”, pojašnjava Armin Alijagić iz „Naše perspektive”.

BHdiaFor je i ove godine podržan od USAID Projekta „Diaspora Invest”, a na samoj konferenciji je planiran i Diaspora Networking Fair, sajam ideja, proizvoda i usluga kompanija pokrenutih investicijama dijaspore. Skup zakazan za 31.07. održat će se u Hotelu “Kostelski buk“.

„Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo imati predavače – poduzetnike iz metalskog sektora, po čemu su Sanski Most, Prijedor i Bosanska Krupa postali prepoznatljivi, kada je riječ o dijasporskim investicijama. Ovo će biti jedinstvena prilika da sagledamo rezultate postignutog od prošlog BHdiaFor-a, čiji je domaćin tada bio Mostar, te da razmislimo šta želimo zajedno napraviti do jula 2020. godine”, zaključio je Alijagić.

Registracija za BHdiaFor je otvorena, a učesnici se mogu prijaviti putem registracije na e-mail info@nasaperspektiva.ba.