Deutsche bank: Investitori u kriptovalute mogu da izgube sve

0

Investitori u bitcoin treba uvijek da imaju na umu probleme kao što su visoka volatilnost, moguće manipulacije cijenama, gubitak podataka ili krađe podataka, poručuje Markus Miler, globalni šef Glavne investicione kancelarije Deutsche banke za upravljanje imovinom.

Miler je rekao u intervjuu za agenciju “Bloomberg” da Deutsche banka trenutno ne savjetuje ulaganje u kriptovalute.

– Mi to ne preporučujemo. To je samo za investitore koji spekulativno ulažu. Postoji realan rizik od potpunog gubitka – kazao je on.

Prema njegovim riječima, nedavni rast cijena digitalnih valuta odražava puno mašte, koja se rukovodi trenutnom situacijom na tržištu.

Da bi kriptovalute bile ustanovljene kao klasa neke vrste aktive potrebna je veća regulativa, sigurnost i transparentnost, smatra Miler.

– Važna pitanja kao što su odgovornost i dokumentacija su nejasna. Još uvijek smo na samom početku u toj oblasti – naveo je on, a prenosi Russia Today.

Kompanije koje emituju kriptovalute, kako kaže, treba da rade zajedno s regulatorima.

– Kada budu uspostavljeni bezbjednost i poverenje, kriptovalute se mogu vrednovati kao utvrđena klasa imovine. Moguće je da će kontrola koja je potrebna postojati za pet do deset godina od sada – dodao je Miler.

Ističe, takođe, da ne razumije zašto toliko mnogo poklonika kriptovaluta smatra nečim negativnim donošenje regulative, koja treba da štiti od zloupotreba i kriminala.

Šef odjeljenja za investicije u Deutsche banci ukazao je i na to da je tradicionalni novac podržan osnovnom ekonomskom snagom zemlje i zlatom. Kriptovalute bi mogle da funkcionišu kao sredstvo očuvanja vrijednosti (sigurno utočište) jedino ako kompanije koje ih emituju imaju jedan održiv poslovni model, rekao je Miler.