Deutsche Bank rezultatima nadmašio očekivanja

0

Deutsche Bank je ostvarila neto dobit od 1,15 milijardi eura u prvom kvartalu ove godine, izašavši iz turbulentnog mjeseca tokom koje je potonula zbog straha od globalne bankarske krize.

Neto dobit koja se može pripisati dioničarima bila je znatno iznad prognoze od 864,54 miliona eura iz ankete analitičara Rojtersa. Ovo je označilo 11. uzastopno tromjesečje dobiti njemačkog zajmodavca nakon završetka opsežnog plana restruktuiranja koji je započeo 2019. s ciljem smanjenja troškova i poboljšanja profitabilnosti.

“Naši rezultati u prvom kvartalu pokazuju opravdanost naše strategije Global Hausbank za klijente i naglašavaju da smo na dobrom putu da ispunimo ili premašimo svoje ciljeve za 2025. godinu”, kazao je izvršni direktor Christian Sewing.

– Cilj je da ubrzamo izvršenje naše strategije kroz brojne danas najavljene mjere: podizanje ambicija za operativnu učinkovitost, povećanje kapitalne učinkovitosti kako bismo podstakli povrat investicija i raspodjelu dijela dobiti dioničarima, te iskoristili priliku da nadmašimo naše ciljeve rasta prihoda – dodao je, prenosi Seebiz.

Neto prihodi korporativne banke Deutsche iznosili su 2 milijarde za kvartal, što je povećanje od 35% na godišnjem nivou i najviša tromjesečna brojka od pokretanja programa transformacije. Neto prihod od kamata bio je glavni pokretač, porastao je za 71%.