Deutsche Bahn ulaže 19 milijardi eura u nove vozove

0

Putnici Deutsche Bahna moći će se voziti u mnogobrojnim novim vozovima kroz sljedećih nekoliko godina.

“Grupa će uložiti više od 19 milijardi eura u nove vozove do 2030.”, rekao je izvršni direktor Richard Lutz u srijedu na Sajmu željezničke tehnologije Innotrans u Berlinu.

To je nekoliko milijardi eura više od planiranog u 2019. godini. Tu su i ulaganja u radionice. “Moderna vozila ne samo da čine željeznicu klimatski prihvatljivijom, već i pouzdanijom i prilagođenijom korisnicima”, rekao je Lutz, prenio je Fenix magazin.

Prema informacijama iz Deutsche Bahna, oko 450 ICE vozova vozit će kroz Njemačku 2030. godine, oko 100 više nego što je planirano do kraja ove godine, kako bi više ljudi moglo prijeći s automobila na vozove.

Sljedeće godine na prugu će svaki mjesec izlaziti tri nova ICE voza.

Samo za međugradski promet Deutsche Bahn će u sljedećih nekoliko godina kupiti vozove za oko 10 milijardi eura, od čega će najveći dio biti ICE4.

Oko 2,5 milijardi eura bit će potrošeno na 73 vlaka ICE 3 Neo, od kojih će prvi krenuti u decembru.

“Promjena načina prijevoza neće propasti zbog potražnje, kao što je pokazalo posljednjih nekoliko mjeseci”, rekao je Lutz. Istodobno, potrebno je osposobiti infrastrukturu.

Državna kompanija najavila je generalnu obnovu i proširenje kapaciteta na svojim najvažnijim željezničkim koridorima od 2024. godine.

“Unatoč značajnom povećanju cijena, Deutsche Bahn i njemačka vlada su se držale kursa”, rekao je Lutz.

Plan je i da se ovo državno poduzeće počne samo finansirati iz vlastitog džepa.

“Za razdoblje od 2024. Deutsche Bahn želi zajedno s federalnom vladom kao vlasnikom razmotriti kako bi moglo izgledati održivo financiranje. Ali ne sumnjam da ćemo pronaći dobro rješenje”, rekao je Lutz.