Der Leyen od Xija zahtijeva ‘fer konkurenciju’ u trgovini

0

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila da će danas na sastanku s predsjednikom Xijem Jipingom u Parizu zahtijevati “fer konkurenciju” u trgovini s Kinom.

– Moramo djelovati kako bismo obezbijedili da konkurencija bude fer i da nije iskrivljena – rekla je ona u sinoćnjoj izjavi, objavljenoj nekoliko sati prije sastanka sa Xijem i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

– Kina uz ogromne subvencije proizvodi više robe nego što prodaje zbog niske domaće potražnje. To dovodi do prevelike ponude subvencionisanih kineskih proizvoda, kao što su električna vozila i čelik, a to dovodi do nepoštene trgovine – ukazala je Von der Leyen, prenosi Beta.

– Evropa ne može da prihvati takvu praksu koje narušavaju tržište i koja može dovesti do deindustrijalizacije u Evropi – upozorila je ona.

Von der Leyen je navela da je u ranijim razgovorima s predsjednikom Kine “jasno stavila do znanja da neravnoteže u pristupu tržištu nisu održive i da se moraju ispraviti”.

Evropska unija je pod prijetnjom da će biti uhvaćena između američke i kineske privrede uz masovnu pomoć njihovih javnih vlasti, posljednjih mjeseci pojačala istrage kineskih državnih subvencija za nekoliko industrijskih sektora, posebno za električna vozila, optužujući Kinu za narušavanje konkurencije.

Trgovinski sporovi Brisela i Pekinga su mnogobrojni, a u Pekingu se istrage poslovanja Kine i negodovanje EU smatraju “protekcionističkim” i loše su primljeni.