Slijede preuzimanja slabijih banaka u regionu

0

Gotovo 60 odsto ukupne aktive u bankarskom sektoru je u rukama 15 najvećih bankarskih grupacija u regionu. Pogoršani tržišni uslovi usljed pandemije imaju ogroman uticaj na profitabilnost banaka i kapitalnu poziciju, pa finansijski manje stabilne banke vjerovatno neće moći da izdrže taj pritisak.

To će omogućiti većim bankarskim grupacijama, koje posluju na više tržišta da preuzmu slabije igrače u ovom sektoru, prognoziraju u Delloite-u, a prenosi portal Biznis i finansije.

Stvarne posljedice krize, kako se dodaje, još nisu precizno utvrđene, ali nema sumnje da je COVID-19 teško pogodio banke u regionu, ocenjuje se u najnovijoj analizi revizorske kompanije Deloitte.

Banke u regionu su bile u dobrom stanju sve do izbijanja pandemije. U 2019. godini, prosječna adekvatnost kapitala je iznosila 20 odsto, bilo je relativno malo nenaplativih kredita, a prosječni prinos na kapital iznosio je 12,7 posto.

Gotovo 60 posto ukupne aktive u bankarskom sektoru bilo je u rukama 15 najvećih bankarskih grupacija. Na prvom mjestu je Erste banka, koja je prisutna u osam zemalja regiona, slijede KBC banka koja posluje u četiri zemlje i UniCredit banka, koja posluje u devet zemalja u regionu, uključujući Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Usporavanje ekonomije je bilo vidljivo još u 2019. godini, da bi u 2020. sa izbijanjem pandemije došlo do velike recesije i globalne krize. Pogoršani tržišni uslovi imaju ogroman uticaj na profitabilnost banaka i kapitalnu poziciju, pa finansijski manje stabilne banke verovatno neće moći da izdrže taj pritisak, prognozira Deloitte.

To će omogućiti većim bankarskim grupacijama, koje posluju na više tržišta da preuzmu slabije igrače u ovom sektoru.

Mjere koje su države preduzele radi pomoći privredi mogle bi u određenoj mjeri i samo privremeno da ublaže stvarnu ekonomsku štetu, ili tačnije rečeno da je odlože.

Naime, analitičari Deloitte očekuju da će se tek pokazati šteta po kvalitet portfolija i dobit banaka koja je nastala u godini za nama, a dalje posljedice će zavisiti od brzine ekonomskog oporavka i dalje državne pomoći.