Delić u UAE: Sarajevo je opredijeljeno za razvoj i unaprijeđenje turizma i privlačenje investicija

0

Posjeta ministru tolerancije i suživota UAE Sheikhu Nahyanu: Sarajevo je opredijeljeno za razvoj i unaprijeđenje turizma i privlačenje investicija

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je posjetio ministra za toleranciju i suživot Ujedninjenih Arapskih Emirata i generalnog komesara EXPO 2020 Dubai, Njegovu Ekselenciju Sheikha Nahyana bin Mubarak al – Nahyana s kojim je razgovarao o značaju i važnosti izložbe EXPO 2020 Dubai za našu zemlju, investicijama i turizmu, ali i važnosti promocije suživota i tolerancije, kako na globalnom, tako i na nacionalnom nivou.

– Tokom posjete razgovarali smo o onome što je zajedničko Bosni i Hercegovini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kada je riječ o promicanju tolerancije i suživota i napori koje ministar Nahyan ulaže u promociju ovih vrijednosti hvalevrijedni su i prijeko potrebni kako bismo svi zajedno gradili bolju budućnost za sve nas. Iskoristio sam priliku i Nj.E. ministra Nahyana upoznao s činjenicom da su i Bosna i Hercegovina i njen glavni grad Sarajevo kolijevka suživota i tolerancije; spoj različitih tradicija, kultura i vjera, te da je jedno od osnovnih obilježja Sarajeva njegova multukulturalnost i multikonfesionalnost – civilizacijske tekovine građene stoljećima zajedničkog života na ovom prostoru. Bosna i Hercegovina i Sarajevo oduvijek njeguju jedinstvo različja i to je naše veliko bogatstvo po kojem smo prepoznatljivi i na istoku i na zapadu – kazao je ministar Delić.

On je ministra Nahyana pozvao da, u društvu našeg ambasadora Nj. E. Šerifa Mujkanovića, prvom prilikom posjeti našu zemlju i glavni grad, obećavši mu da će vidjeti mali Jerusalem u srcu Evrope, što je Njegovu Ekselenciju oduševilo, te je istakao da sa zadovoljstvom prihvata poziv za posjetu tokom koje bi se mogli nastaviti razgovori o mogućnostima saradnje između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Tokom sastanka dotakli smo se i teme otvaranja diplomatsko – konzularnog predstavništva UAE u Sarajevu, koje bi bilo od velikog značaja za turizam i privlačenje investitora. Našu zemlju od 2015. godine posjećuje veliki broj turista iz Emirata i ako bismo uspostavili dublje diplomatske odnose vjerujem da bi se broj turista značajno povećao u godinama koje dolaze. Nama su potrebni turisti iz bogatih zemalja, kakvi su i Emirati jer statistike pokazuju da oni ostaju duže od turista iz drugih zemalja i da troše mnogo više novca na dnevnoj osnovi što je nama, posebno u ovom vremenu oporavka privrede od posljedica pandemije, posebno važno – kazao je Delić.