Delić: Prisiljeni smo poništiti Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava subjektima male privrede

0

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je u svom obraćanju upoznao javnost sa svim važnim informacijama o zatečenoj blokadi u provođenju Programa dodjele poticaja subjektima male privrede sa području Kantona Sarajevo, za prošlu godinu.

Podsjetio je da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u augustu 2020. godine objavilo Javni poziv za odabir korisnika “Poticaja razvoju male privrede”, odnosno za dio programa podrške koji se implementiraju svake godine, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

“Nakon što je Ministarstvo izvršilo izbor korisnika iz reda pristiglih prijava, sredstva su, iz zvanično nepojašnjenih razloga, blokirana od strane bivše Vlade KS. Zbog njene Odluke o neutvrđivanju liste korisnika i iznosa poticajnih sredstava za razvoj subjekata male privrede, Ministarstvo je prinuđeno poništiti predmetni Javni poziv. On obuhvata programe: subvencioniranje troškova kamata, poticaj za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete, poticaj za unapređenje poduzetništva obrtnika, poticaj start up subjektima male privrede i razvoja ženskog preduzetništva”, podsjetio je ministar Delić.

Planirano 805 miliona KM

Naveo je i kako je, prema izvještaju i obrazloženju Komisije za izbor korisnika po ovom javnom pozivu, zaprimljeno 155 prijava, od kojih njih 83 nisu ispunile uslove Javnog poziva, te je utvrđena lista 72 subjekta koja su ostvarila pravo na poticaj.

“Ukupan iznos podrške u tadašnjem prijedlogu bio je 805.759,64 KM”, naglasio je ministar.

Ministarstvo privrede je 23. decembra 2020. godine dostavilo Prijedlog odluke Vladi Kantona Sarajevo na nadležno postupanje.

Na sjednici održanoj 31.12.2020. godine, tadašnja Vlada je donijela Odluku da se predložena lista korisnika „ne utvrđuje“, odnosno odbila je da je usvoji. Shodno takvoj Vladinoj odluci, te preraspodjeli sredstava učinjenoj tada, Ministarstvu privrede nije ostavljena zakonska mogućnost da implementira predmetna sredstva, već je dužno, na temelju važećih propisa, poništiti predmetni Javni poziv.

“Ne želeći ulaziti u izbor korisnika, niti u način i proces izbora, niti u kvalitet programa, jer je cijeli proces započet i završen u mandatu prethodne Vlade, ovim putem želim, zbog velikog broja upita, zainteresiranu javnost samo upoznati s činjenicama, a posebno privrednike koji su aplicirali na ovaj javni poziv. Zbog čega prethodna Vlada nije usvojila predloženu Odluku, to zvanično nije pojasnila u svom aktu, stoga je ne bih obrazlagao proizvoljno”, istakao je ministar Delić.

Kazao je i kako, navodno, neki članovi Vlade nisu bili zadovoljni pojedinim firmama koje su se našle na spisku.

“Ako je to tačno, Vlada je zaključkom trebala isključiti sporne firme sa spiska, one za koje ima adekvatne razloge za uklanjanje, a ostalim firmama koje su prošle proces omogućiti da dobiju poticaje”, rekao je ministar Delić.

Naglasio je i kako je to bilo neophodno posebno zbog činjenice jer se privreda nalazi u izuzetno teškoj situaciji i uskraćivanje svakog vida podrške tu situaciju čini još težom.

“Najiskrenije mi je žao privrednika koji su se prijavili u trenutku kada su možda i najviše ugroženi u nekoliko prethodnih godina. Učinit ću sve da javni pozivi za 2021. godinu budu što bolje prilagođeni potrebama privrednika, da kroz javnu konsultaciju privrednici učestvuju u njihovom kreiranju, da o njima na vrijeme budu obaviješteni, da se objave pravovremeno, da proces izbora bude maksimalno transparentan, da sredstva budu isplaćena na vrijeme. I da se situacije poput ovih više nikad ne ponove”, najavio je i obećao ministar Delić.

Zaključio je riječima kako ovo obraćanje nije usmjereno protiv bilo koga.