Delegacija bh. privrednika “otkrila poslovne tajne Amerike”

0

Pod vodstvom Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), prva poslovna delegacija iz Bosne i Hercegovine bila je na značajnom putovanju u Sjedinjene Američke Države.

Ova misija, sa snažnom podrškom AmCham-a, imala je za cilj otkriti poslovne tajne Amerike i uspostaviti kontakte s ključnim akterima u poslovnom i obrazovnom sektoru, naveo je nakon posjete jedan od učesnika naše delegacije, Rusmir Hrvić.

Kako je rekao, delegacija je uspješno započela svoj put s fokusom na dva vitalna poslovna čvorišta – Boston i New York.

– Dobili smo priliku za dijalog s prestižnim sveučilištima, istraživačkim institucijama i obrazovnim ustanovama kako bismo razmijenili znanje, iskustva i najbolje prakse u području obrazovanja i razvoja ljudskih resursa. Posjetili smo sjedište Bloomberga u New Yorku kao vodećeg globalnog dobavljača finansijskih vijesti, podataka i analitike – naveo je Hrvić.

U sklopu poslovne delgacije posjetili su i UPS korisnički centar u New Yorku. Sa preko 500.000 zaposlenih širom svijeta i s prosječnom dnevnom količinom od 24,3 miliona paketa i dokumenata, UPS, kao najveća svjetska kompanija za dostavu, igra ključnu ulogu u globalnoj logistici.

– Nakon toga, imali smo čast posjetiti sjedište Deloittea u Rockefeller Centru u New Yorku. Deloitte je jedna od najvećih svjetskih kompanija za profesionalne usluge, specijalizovana za područja revizije, poreskog savetovanja, finansijskog savetovanja, upravljanja rizicima i konsaltinga. Sa McCann Worldgroup, jednom od najstarijih marketing agencija na svijetu, koju smo posjetili u New Yorku razgovarali smo o izgradnji brendova i jačanju poslovne suradnje s Bosnom i Hercegovinom – naglasio je vlasnik AS Holdinga.

U toku ovog putovanja imali su priliku da posjetimo IBM Innovation Studij.

– Ova posjeta je bila izuzetno inspirativna i pružila nam uvid u fascinantan svijet kognitivnih računarskih tehnologija. IBM (International Business Machines Corporation) je globalna tehnološka kompanija. IBM je poznat po svojoj dugoj historiji inovacija – dodao je Hrvić.

U partnerstvu s USAID Diaspora Invest Project, Američka trgovačka komora Bosne i Hercegovine (AmCham BiH) uspješno je organizirala najveći skup bh. poslovne dijaspore na kojem su također prisustvovali.

Kroz ovo druženje bili su i na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, koji je jedan od najprestižnijih sveučilišta i istraživačkih centara na svijetu i redovno se rangira među vodećim institucijama u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i menadžmenta.

Delegacija je imala priliku istražiti prostorije Mete, renomirane tehnološke kompanije koja je poznata po razvoju inovativnih rješenja.

– Vrhunac posjete predstavljalo je svjedočenje konvergencije informatike i umjetne inteligencije (AI) te sticanje uvida u pionirska istraživanja i revolucionarne tehnologije koje oblikuju budućnost digitalnog doba. Posjetili smo i kancelariju Amazona u Bostonu. Posjeta je rezultirala namjerom za daljnjom saradnjom i otvorila diskusiju o raznim temama. Jedna od tih tema bila je kako raznolika bosanska preduzeća koja su bila predstavljena mogu iskoristiti najnovije tehnologije – zaključio je Hrvić u svom “američkom izvještaju”.