Date garancije na ugovor između EIF-a i UniCredita: Osigurano 160 miliona eura za inovativne MSP-ove

0

Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit potpisali su ugovor o davanju garancija Innovfin SME kako bi poboljšali pristup finansijskim sredstvima za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije u osam zemalja.

Ovu transakciju podržava program Horizon 2020, Okvirni program EU za istraživanje i inovacije, te Evropski fond za straške investicije (EFSI), jezgro Investicionog plana za Evropu.

Ovaj ugovor omogućava UniCreditu da putem svojih banaka ponudi dodatna sredstva u vrijednosti od 160 milliona eura inovativnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji dobiće podršku putem garancije koju obezbjeđuje EIF a potpomaže program Horizon 2020, Program EU za istraživanje i inovacije, dok ugovore o davanju garancija sa bankama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji potpomaže Investicioni plan za Evropu.

Potpredsjednik Evropske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, razvoj, investicije i konkurentnost, rekao je: „Ovaj ugovor je odlična vijest za inovativna mala preduzeća u ovih osam zemalja. Dodatnih 160 miliona eura koji će biti stavljeni na raspolaganje putem ovog ugovora pokazuju da Investicioni plan igra ključnu ulogu u postizanju cilja Komisije da pruži podršku koja će MSP-ovima omogućiti da otvaraju nova radna mjesta, da budu inovativni i da se razvijaju“.

Izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert je dodao: „Ovaj krovni ugovor o garancijama za MSP-ove značajno će pomoći zemljama zapadnog Balkana i istočne Evrope da unapređuju inovacije i preduzetništvo. Siguran sam da će UniCreditova mreža banaka u ovih osam zemalja namijeniti svoja sredstva preduzećima sa visokim razvojnim potencijalom, koja će biti u stanju da dobijena dodatna sredstva pretvore u razvoj i nova radna mjesta“.

Carlo Vivaldi, šef Odjela za centralnu i istočnu Evropu UniCredita, rekao je: „Čvrsto smo posvećeni podršci MSP-ovima u centralnoj i istočnoj Evropi (CEE). Zahvaljujući novom okvirnom instrumentu i našoj širokoj mreži u mogućnosti smo da olakšamo razvoj inovativnih MSP-ova u različitim zemljama gdje će naši klijenti imati lakši pristup sredstvima te imati koristi od boljih cijena“.

Ova transakcija odražava odluku Evropske unije da brzo pokreće konkretne inicijative koje imaju za cilj da ubrzaju proces davanja kredita i obezbjeđivanja garancija kojima će se moći stimulisati zapošljavanje i razvoj u EU.