Daimler u 2016. godini povećao godišnju dobit i prihode

0

Njemački proizvođač automobila Daimler izvijestio je u četvrtak o blagom rastu neto dobiti i prihoda u 2016. godini zahvaljujući dobrim rezultatima odjeljenja automobila i kombija.

Neto dobit grupe sa sjedištem u Stuttgartu iznosila je prošle godine 8,8 milijardi eura i veća je za jedan odsto nego u godini ranije.

Prihodi su im porasli tri odsto, na 153,2 milijarde eura, poduprti dobrim rezultatima odjeljenja automobila i kombija. Operativna dobit blago je smanjena, za dva odsto, na 12,9 milijardi eura.

Grupa je u 2016. prodala ukupno gotovo tri miliona vozila, pet odsto više nego u godini ranije. Taj se rast temelji na povećanju prodaje automobila za 10 odsto, na 2,2 miliona. Time je Mercedes-Benz pretekao tradicionalnog konkurenta BMW i ponovo zauzeo vodeće mesto na ljestvici proizvođača luksuznih automobila po prodaji, koje su izgubili 2005. godine.

U odjeljenju kombija prodaja je povećana 12 odsto, na ukupno 359 hiljada.

Time su prihodi odjeljenja automobila povećani sedam odsto, na 89,3 milijarde eura. U odjeljenju kombija poskočili su 12 odsto, na 12,8 milijardi eura. Sjenku na rezultate grupe bacilo je poslovanje s kamionima, čiji su prihodi u teškom tržišnom okruženju zabilježili isti postotni pad, skliznuvši na 33,2 milijarde eura.

Za 2017. godinu kompanija je zacrtala blago povećanje prihoda i operativne dobiti, što odražava “put stabilnog rasta”, rekao je izvršni direktor Dieter Zetsche, prenosi Hina.