Daimler predstavio električni autobus eCitaro

0

Daimler radi na električnoj varijanti svog Citaro autobusa, modelu Mercedes-Benz eCitaro koji će zvanično biti predstavljen u septembru.

Ovaj u potpunosti električni model namijenjen je gradovima budućnosti, omogućiče javni prevoz bez emisije štetnih gasova i biće potpuno nečujan.

Prve narudžbe za eCitaro već su zaprimljene a prvi primjerci biće kupcima isporučeni do kraja godine.

Ovaj autobus je baziran na najprodavanijem gradskom autobusu na svijetu, a to je Citaro koji je prodan u više od 50.000 primjeraka širom svijeta.

Autobus pokreću električni motori koji zajedno isporučuju 335 KS i 970 Nm obrtnog momenta. Napaja ih litij-jonska baterija podijeljena na deset modula ukupnog kapaciteta od 243 kWh. Moduli su smješteni u stražnji dio autobusa i na njegov krov.

eCitaro je težak 13,44 tone, a maksimalna nosivost je nešto veća od šest tona. Može prevoziti 85 do 90 putnika. Baterije se pune preko Combo 2 konektora, a u budućnosti će Daimler ponuditi i opciju napajanja putem pantografa.

U kompaniji predviđaju da će gradovi biti u mogućnosti da „za svega nekoliko godina“ u potpunosti svoje autobuse zamijene električnim eCitaro modelima.