Da li “X” postaje banka?

0

Milijarder Elon Musk planira da X (nekadašnji Twitter) postane finansijska insituticija koja bi korisnicima mijenjala neke od najvažnijih funkcija banaka, poput slanja novca i plaćanja računa, ali i investiranje u tržišta kapitala.

Plan je da ove funkcije na platformi budu pokrenute do kraja 2024. godine, najavio je Musk zaposlenima.

– Kada kažem plaćanja, zapravo milsim na nečiji cijeli finansijski život – najavio je Musk, kako se čuje se na audio snimku koji je dobio The Verge.

 – Ako uključuje novac, biće na našoj platformi. Novac ili hartije od vrijednosti ili bilo šta. Dakle, ne radi se samo o tome da pošaljete 20 dolara mom prijatelju. Govorim o tome da vam neće biti potreban bankovni račun – kaže Musk, prenio je Bankar.me.

Kompanija trenutno radi na dobijanju licenci za obavljanje novčanih transakcija širom SAD, kako bi po zakonu mogla da nudi finansijske usluge. Musk je rekao zaposlenima da se nada da će dozvole dobiti “u narednih nekoliko mjeseci”.

Milijarder je ranije govorio o svojim planovima da X pretvori u “finansijski centar”, a čak je i Twitter nadjenuo novo ime po svojoj internet banci X.com, koja je kasnije postala dio PayPal-a.

Mask je na sastanku sa zaposlenima rekao da je plan za razvoj ovakve platforme napravljen još 2000. godine.

– Iz nekog razloga PayPal, kada ga je otkupio servis za elektronsku trgovinu eBay, ne samo da nije implementirao ostatak liste, već je zapravo vratio (na staro) gomilu osnovnih karakteristika, što je suludo. Dakle, PayPal je zapravo manje kompletan proizvod od onoga koji smo osmislili u julu 2000. godine prije 23 godine – rekao je Musk.