Crnu Goru očekuje lošija sezona

0

Realno je očekivati nešto slabiju ukupnu turističku sezonu u odnosu na lošu prošlu godinu, kada je stepen popunjenosti kolektivnog smještaja bio svega 24 posto na godišnjem nivou, ocijenio je dekan Fakulteta za turizam i biznis, Rade Ratković.

On je Pobjedi kazao da je, po procjeni na osnovu boravišne takse, početkom juna ukupan turistički promet u Crnoj Gori bio manji oko 11 posto, kod pravnih lica veći 4,5 posto, a kod fizičkih manji 21 posto.

– Podaci za kolektivni smještaj su ažurni sa aprilom i bilježe turistički promet oko sedam posto manji nego prošle godine. Najviše gostiju je iz Crne Gore, 19 odsto, Srbije deset posto i Njemačke devet posto – naveo je Ratković.

On je dodao da je popunjenost u Crnoj Gori loša zbog slabe tržišne pozicije, gdje dominiraju gosti iz zemlje, regiona i Rusije, najviše u sekundardnim stanovima. Komenarišući sve glasnije ocjene u javnosti da su se turisti preorijentisali na Albaniju, Ratković je rekao da ta zemlja značajno napreduje, kao i Hrvatska, jer mnogo bolje upravljaju turističkom destinacijom.

– Oni su posvećeni ekonomiji, a posebno turizmu, a ne kao mi nacionalnom i političkom prebrojavanju uz uvođenje arbitara spolja, odnosno susjedstva. Imamo veliku društvenu entropiju u kojoj se gubi ekonomija i turizam, a produkuje nestabilnost i nesigurnost – kazao je Ratković.

Kao problem vidi to što Crna Gora nema adekvatan destinacijski menadžment, niti nacionalnu posvećenost turizmu, što je presudno za ekonomsku održivost.

– Vlasti ne mogu da se posvete ekonomiji i turizmu i realnim interesima svih građana, budući da su pozicije dobili i uz obilatu pomoć i miješanje spoljnjeg faktora, koji ih sigurno nije podržavao zbog dobrobiti i blagostanja Crne Gore, nego zbog svojih političkih interesa. Jedina iskrena i djelotvorna pomoć dolazi od EU i NATO u koje se, prema anketama, uzda pretežno crnogorsko javno mnjenje, ali ne i ubjedljiva većina iz sadašnje pozicije, koja je privrženija drugim opcijama i strateškim orijentacijama Crne Gore – saopštio je Ratković.

Pobjedi je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) rečeno da je, prema nezvaničnim podacima lokalnih turističkih organizacija, 20. juna u Crnoj Gori boravilo 74,39 hiljada turista, što je 1,5 posto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 1,8 posto više nego 2019. godine.