Crnogorski Okov želi izgraditi 50 centara u regionu

0

Kompanija koja razmišlja o izlasku na strano tržište u matičnoj zemlji mora stabilno poslovati duži niz godina, imati dobro postavljen sistem rada i jasnu viziju budućnosti, smatra izvršni direktor crnogorskog preduzeća Okov, Jakov Bajović.

Ta kompanija je proširila poslovanje na srbijansko tržište i u subotu otvorila Okov centar u Beogradu, svoj prvi prodajni centar van granica Crne Gore. Planiraju širenje i na druge zemlje bivše SFRJ.

Okov se bavi prodajom proizvoda za radionicu, baštu i domaćinstvo, a u Crnoj Gori imaju 15 savremenih centara.

 „Širenje poslovanja van države težak je i komplikovan proces i za najuspješnije. Ako zanemarimo zasićenost stranih tržišta, koje varira od branše do branše, mnogo je izazova koje treba prevazići – od druge valute, preko razlika u domaćem i stranom zakonodavstvu, pa do razlika u kulturi, odnosno, očekivanjima kupaca“, rekao je Bajović Pobjedi.

U Okovu se nadaju da će taj njihov korak ohrabriti ostale uspješne crnogorske kompanije da razmišljaju o ekspanziji.

Bajović je naveo da su prije godinu i po pred kompaniju postavili ambiciozan cilj – da postanu najbolji regionalni maloprodajni sistem u branši, sa 50 Okov centara u regionu do 2035. godine.

– Dugoročni planovi podrazumijevaju širenje poslovne mreže i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Na srednji rok, međutim, fokusiraćemo se na srpsko tržište, pri čemu ne smijemo izgubiti iz vida ni maloprodaje u Crnoj Gori, čiji je uspjeh i omogućio ovakav razvoj kompanije – rekao je Bajović.