Crnadak: 9,4 miliona KM za izgradnju mosta kod Gradiške

0

Savjet ministara dodijelio je  9.425.790 KM za izgradnju mosta Gradiška, na autoputu Banjaluka – Gradiška – Okučani.

Potpredsjednik PDP-a i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak pojasnio je da su pomenuta sredstva unaprijed isplanirana na osnovu dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme u 2015. godini u iznosu 17.602.470 KM, a od toga 14.962.099,50 KM ili 85 odsto usmjerava se na finansiranje pripreme i izgradnju drumske infrastrukture.

– BiH je obezbijedila i udio u finansiranju pripreme i izgradnje graničnog prelaza na autoputu Banja Luka – Gradiška i dva granična prelaza na autoputu na Koridoru 5C i u te namjene su izdvojena sredstva u iznosu od 138.874 KM – pojasnio je Crnadak.

Prema njegovim riječima, most kod Gradiške biće od ključnog značaja za razvoj Banjaluke, ali cijelog zapadnog dijela Republike Srpske jer na taj način dobija direktnu povezanost sa mrežom autoputeva EU.

– Svoj dio sredstava BiH, odnosno Republika Srpska je odavno obezbijedila i sada čekamo Hrvatsku da završi procedure oko eksproprijacije zemljišta i raspisivanja tendera za radove, a ja se nadam da će to završiti u skorije vrijeme – rekao je Crnadak.

Srna