Crna Gora se priprema za prvo istražno bušenje nafte

0

Konzorcijum kompanija Eni-Novatek za nekoliko dana počinje prvo istražno bušenje nafte u Crnoj Gori, a sinoć je stiglo postrojenje koje će obavljati taj posao u crnogorskom podmorju.

Posada je do juče bila u karantinu u Podgorici i počelo je njihovo ukrcavanje na postrojenje Topaz Driler, nakon čega slijedi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi, naveli su iz Uprave za ugljovodonike.

Uporedo sa inspekcijom, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje koja se nalazi u Logističkoj bazi u Luci Bar, prenosi RTCG.

Ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje će početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

Planirano da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6,5 kilometara, traje između 120 i 180 dana, a do kraja godine će biti poznato da li na toj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika.

Druga istražna bušotina biće nešto bliža obali, na oko 18 kilometara udaljenosti, biće znatno plića – ne dublja od 1.500 metara, dodaje se u saopćenju.