Crna Gora pokreće svemirski program: Lansirat će satelit u orbitu

0

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore da će ova zemlja pokrenuti, prvi put u svojoj historiji, svemirski program.

– Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmjeha, ali je stvar ozbiljna i drago mi je da vam to prenesem – rekao je Abazović te dodao da će Ministarstvo nauke pripremiti informaciju za neku od idućih sjednica crnogorske Vlade.

– Razgovarali smo s organizacijom koja je već imala aktivnost, to su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke, a mi ćemo dati našu punu podršku našim ljudima – kazao je crnogorski premijer.

Abazović je rekao da će se projekt finansirati novcem od davanja “ekonomskog državljanstva” te da će projekt podržati Fond za inovacije, prenosi Radiotelevizija Crne  Gore.

– Ne radi se o velikim sredstvima, ali zahtjeva puno posla. Crna Gora će otvoriti još jednu perspektivu, da učestvuje u aktivnostima drugih država i da se razvija i u tom pogledu – istaknuo je Abazović.

Projekat “ekonomskog državljanstva” je od januara 2019. godine do sada je donio 310 miliona eura. Od toga je 188 miliona eura na posebnom računu (ESCROW) gdje su stranci koji su željeli crnogorsku putnu ispravu morali uplatiti novac, dok je ostatak prenijet na račune države i investitora koji grade razvojne projekte u oblasti turizma, rekao je direktor Agencije za investicije (Montenegro Investment Agency-MIA) Mladen Grgić, prenosi FENA.

– Država ne želi da sve ostavi na entuzijazmu mladih ljudi, nego i da podrži. Ja se nadam da će naša Luča, u jednom doglednom periodu da služi na ponos. Naš satelit će se naći u orbiti kao sateliti brojnih država – rekao  je on.