Crna Gora će za 10 mjeseci znati ima li u njenom moru nafte

0

Prvi rezultati istraživanja nafte i plina u crnogorskom podmorju, koje je ovih dana proveo norveški brod “Polar Empress”, biće poznati najkasnije za deset mjeseci, pišu u subotu podgorički mediji, pozivajući se na Upravu za ugljikovodike.

Nakon provedenog 3D istraživanja na blokovima 4, 5, 9 i 10, u blizini Ulcinja, koje je trajalo čitav mjesec, slijedi obrada i interpretacija prikupljenih podataka.

“Obrada podataka će trajati od šest do deset mjeseci. Cilj istraživanja je da se nakon obrade prikupljenih podataka odredi točna lokacija prve istražne bušotine, koja se očekuje krajem iduće ili početkom 2020. godine”, ističu u Upravi za ugljikovodike, dodajući da će se tek nakon toga moći govoriti o tome postoje li komercijalna nalazišta nafte.

Crna Gora je raspisala javni poziv za istraživanje ugljikovodika krajem jula 2013., a zatvorila ga 15. maja 2014. godine. Odluka da se koncesija dodijeli talijansko-ruskom konzorciju “Eni i Novatek” donesena je u decembru 2015.

Predstavnici italijansko-ruskog konzorcija “Eni i Novatek” i crnogorske vlade potpisali su ugovor o koncesiji kojim je previđeno da koncesija traje 30 godina i da se odnosi na četiri bloka koji se nalaze na krajnjem jugu crnogorskog moru, u neposrednoj blizini granice s Albanijom, prenosi Hina.

Crna Gora je dala prvu koncesiju za istraživanje nafte za vrijeme kralja Nikole 18. februara 1914. holandskom industrijalcu Kokernu dodijeljena je koncesija za eksploataciju nafte u regiji Skadarskog jezera, koja je obuhvatila 500 hektara i bila data na rok od 50 godina. No, zbog početka Prvog svjetskog rata tek započeti radovi morali su biti obustavljeni.

Istraživanje je poslije dugo godina nastavljeno. Izvedeno je 16 bušotina na kopnu od 1949. do 1966. godine. Potom je, od 1973. godine, uz samu obalu mora izbušena bušotina dubine 5.309 metara. Nijednom nisu pronađena komercijalna ležišta nafte i plina.

U Crnoj Gori se nadaju da će ovoga puta imati više sreće.

Fena