Ćorluka: Lastu za pet godina vidim kao jednog od lidera u cijeloj Evropi

0

Petar Ćorluka je autor vjerovatno jedne od najprepoznatljivijih i najboljih business priča u Bosni i Hercegovini posljednje tri decenije.

Počeo je s trgovinom, od Violete je napravio regionalnog lidera industrije higijenskih proizvoda, širio se na hotelijerstvo, turizam, a u posljednje dvije godine pažnju privlači akvizicijom Laste i gradnjom tvornice kartonske ambalaže.

U intervjuu za Bloomberg Adriju govorio je o stanju u svom portfelju, ali i ekonomiji općenito, strategiji širenja na tržište robe široke potrošnje, planovima za Violetu, Lastu, buduće akvizicije…

– Našoj kompaniji je strategija da se razvija u kategorijama robe široke potrošnje. Lasta je bila sinonim za konditorsku industriju i geografski nam je bila bliska te smo u tome vidjeli svoju priliku. Za pet godina je vidimo kao jednog od lidera u cijeloj Evropi. U tu svrhu smo prije dvije godine preuzeli poznati austrijski brend sa stogodišnjom tradicijom u proizvodnji medenjaka Schmid 1913, pod kojim ćemo na tržište srednje i zapadne Evrope plasirati naše kekse i vafle – kazao je Ćorluka.

Trenutno je fokus jačanje pozicije Laste u regiji i šire te širenje asortimana u neke nove kategorije koje Lasta dosad nije proizvodila. Uz to, sljedeće dvije godine je fokus na upošljavanje tvornice kartona.

– Kada je riječ o ostalim Violeta kategorijama, zadržati ih konkurentnima i atraktivnima za potrošače kroz razvoj novih proizvoda te ulaganje u materijale i opremu – naglasio je.

Kako je rekao, paralelno s izazovima koji su pratili tržište u posljednjih nekoliko godina te nakon otvorenja tvornice Lasta stvorila se ideja o izgradnji tvornice kartona.

– Time smo ojačali svoju konkurentnost jer trebamo kartonsku ambalažu za svoje proizvode. S druge strane trend smanjenja plastike, a rasta pakiranja u materijal koji se može reciklirati također je opravdao ovu našu ideju – kazao je.

Prvenstveni cilj im je dokazati se na domaćem tržištu.

– Prirodno je da se kartonska ambalaža nakon BiH ponudi zemljama u regiji, jer tvornica ima kapacitet obrade kartona do 60 hiljada tona, strojevi zadovoljavaju najviše svjetske standarde koji su smješteni u 30 hiljada kvadratnih metara zatvorenog proizvodnog prostora – naglasio je Ćorluka.

Govorio je i o ulaganju u turizam.

– Strategija naše kompanije posljednjih godina je diverzifikacija rizika, što je turizam učinilo idealnom granom za širenje, ali i očuvanje kapitala. Turizam nam danas čini manji udio u prihodu grupe. U sljedećim godinama imamo planirana ulaganja u taj sektor i samim tim očekujemo da će nam ovaj segment poslovanja ojačati – zaključio je.