Comcast odustao, Disney kupuje 21st Century Fox!

0

Disney je pobijedio u ratu za preuzimanje 21st Century Foxa.

Kompanija Comcast objavila je da je odustala od ponude za prezumanje 21st Century Foxa čime se okončava njihova borba sa Disneyjem.

Comcast je nudio 65 milijardi dolara za imovinu koja uključuje Foxov filmski studio, zajedno sa Foxovom mrežom regionalnih sportskih kanala i brojnih drugih programa, poput FX-a i National Geographica. Disneyjeva posljednja ponuda iznosila je 71 milijardu dolara.

Rupert Murdoch, dosadašnji vlasnik, zadržat će vlasništvo nad dijelom imovine, odnosno kanalima poput Fox Newsa, Fox Businessa i Fox Sportsa.

– Želio bih da čestitam Bobu Igeru i timu iz Disneya, i da pohvalim porodicu Mudroch i Fox što su napravili tako poželjnu i respektabilnu kompaniju – rekao je šef Comcasta Brian Roberts u saopštenju.

Pobjedom u ratu za Fox, Disney će sada imati ubjedljivo najjači portfolio u Hollywoodu, uključujući njegove brendove poput Marvela, Pixara i LucasFilma.

No, sukob dva giganta nije u potpunosti gotov. Comcast je najavio da nastavlja borbu za preuzimanje britanske mreže Sky, koju Disney također nastoji kupiti preko Foxa. Comcast je ponudio 34 milijarde dolara za tu kompaniju.

Comcastovo eventualno preuzimanje Skya lišilo bi Fox, a time i Disney, glavne platforme za direktni pristup potrošačima u Evropi. Iz Disenyja su Sky nazvali „draguljem“.

Ova mreža je od izuzetne važnosti Disneyju jer mu omogućava direktni pristup potrošačima globalno, tako da može parirati kompanijama poput Netflixa.

Sky ima direktnu vezu s 23 miliona pretplatnika u pet evropskih država, što ga čini ključnim dijelom ukupne borbe za Fox. Fox, inače, već posjeduje 39 posto Skya.

Ako bi Comcast uspio u preuzimanju Skya, postao bi najaveći „pay-TV“ provajder na svijetu.

CNN / BiznisInfo