Citroen vraća legendarni Ami

0

Citroen je odlučio da oživi legendarno ime nakon četiri decenije duge pauze, i to tako što će na predstojećem salonu u Ženevi prikazati jedan izuzetan projekt automobila.

Citroen se definitivno vraća počecima, ali i onim idejama s kojima je stekao svjetsku slavu. Baš kao što je legendarni 2CV omogućio slobodu kretanja i motorizovao francuska sela (i gradove), tako sada dovodi koncept Ami One. Koncept je to koji nudi odgovore u gotovo svim područjima koja su danas na vrhu prioriteta u autoindustriji, piše Index.hr.

Radi se o potpuno električnom vozilu, čime je zadovoljen prvi preduslov urbane mobilnosti. A na električni pogon nadovezale su se brojne moderne tehnologije, od sistema brzog punjenja, do pojednostavljenog korištenja vozila “na zahtjev”.

Upravo tako, auto ne treba više kupiti već ga se uzima kad za to postoji potreba, i to upotrebom mobilne aplikacije na period od pet minuta do pet godina.

A pritom će isti mobilni telefon biti interfejs kokpita, dok će automobil moći da se koristi bez vozačke dozvole.

Citroenova snalažljivost tu ne staje, već se širi i na dizajn. Industrijski pristup ide od pretpostavke “magične kutije” sa što više zajedničkih dijelova vanjske oplate. Genijalnost se nastavlja i u unutrašnjosti, uređenoj na minimalistički način, ali i da što bolje zadovolji korisnika. U svega 2,5 metara dužine našlo se dovoljno mjesta za dva sjedala, prtljažnik, nekoliko odlagališta i dakako pogon, a detalji poput pomičnog krova, definitivno će razveseliti mnoge. (Index.hr)