Cijene nafte prošle sedmice skočile više od 4 posto

0

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su skočile više od 4 posto, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između Washingtona i Pekinga, padu zaliha u SAD-u i mogućem daljnjem ograničenju proizvodnje OPEC-a.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice skočila je 4,4 posto, na 62,02 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,3 posto, na 56,65 dolara.

Rast cijena nafte zahvaljuje se, među ostalim, poruci iz ureda američkog trgovinskog predstavnika u petak da su SAD i Kina blizu završetku prve faze trgovinskog dogovora i da će se pregovori nastaviti.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je, pak, da Kina jako želi dogovor. Kazao je i da se nada da će taj dogovor on i kineski predsjednik Xi Jinping potpisati idućeg mjeseca na sastanku u Čileu.

To je potaknulo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije, koji traje već više od 15 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta globalne ekonomije, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’.

Podršku cijenama pružio je i izvještaj američke vlade o neočekivanom padu zaliha u prošloj sedmici. Ukupno su zalihe sirove nafte i derivata smanjene za 10 miliona barela.

Dodatnu podršku cijenama pružile su i izjave dužnosnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da je jedna od opcija za ublažavanje slabosti potražnje u 2020. godini još značajnije ograničenje ponude, prenijela je agencija Hina.