Cijene nafte blago pale nakon sedam sedmica rasta

0

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su blago pale, nakon sedam sedmica rasta, pa su skliznule s najviših nivoa u posljednjih 13 mjeseci.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je oslabila 0,2 posto, na 69,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 65,61 dolar.

Na samom početku prošle sedmice cijene nafte dosegnule su nove najviše nivoe od januara prošle godine, pa se činilo da će se trend rasta cijena nastaviti osmu sedmicu zaredom.

Tim više što je podršku cijenama pružio američki Kongres koji je prihvatio dugo očekivani paket novih fiskalnih poticaja ekonomiji u iznosu od 1.900 milijardi dolara.

Fiskalni i monetarni poticaji te ubrzanje procesa vakcinacije u mnogim zemljama podržavaju nadu da bi se uskoro život mogao normalizirati, što bi vodilo ubrzanju oporavka ekonomija od koronakrize, a time i potražnje za naftom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozira snažniji oporavak potražnje u ovoj godini, posebn u drugoj polovini godine, nakon što je nedavno zajedno sa skupinom saveznika odlučila zadržati proizvodnju u aprilu na gotovo istim nivoima kao i dosad.

OPEC i njegovi saveznici već duže vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 miliona barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Hina