Cijena dionica UBS-a pala za 13,5 posto nakon preuzimanja Credit Suissea

0

Cijena dionica švicarske banke UBS pala je za oko 13,5 posto nakon kupovine konkurentske banke Credit Suisse, koja je bila u velikim finansijskim problemima, javlja Anadolija.

Cijena dionica UBS-a pala je jutros na 14,81 švicarski franak (15,94 dolara), sa 17,20 franaka (18,51 dolara), koliko je iznosila na zatvaranju tržišta u petak.

Švicarska vlada kasno u nedjelju objavila je da UBS preuzima Credit Suisse.

U nastojanju da smanji bilo kakve rizike za UBS, federalna vlada također daje banci garanciju od devet milijardi švicarskih franaka (9,79 milijardi dolara) za pokrivanje potencijalnih gubitaka.

Švicarski predsjednik Alain Berset izjavio je da je preuzimanje najbolje rješenje za vraćanje povjerenja.

UBS, najveća švicarska banka, pristala je kupiti konkurentsku švicarsku banku Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka dionica i pristala je preuzeti do pet milijardi franaka gubitaka, u spajanju koje su osmislile švicarske vlasti kako bi se izbjegli dodatni potresi na tržištu previranja u globalnom bankarstvu.

Ugovor također uključuje 100 milijardi švicarskih franaka pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse od Švicarske centralne banke.

Švicarski regulator FINMA objavio je da postoji rizik da bi Credit Suisse mogla postati “nelikvidna, čak i ako je ostala solventna, te da je potrebno da vlasti poduzmu potrebne mjere”.

Credit Suisse, koji ima 167-godišnju historiju, najpoznatija je banka pogođena tržišnim previranjima izazvanim nedavnim kolapsom američkih banaka Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, zbog čega je prošle sedmice američka Centralna banka morala osigurati 54 milijarde dolara sredstava.

“Preuzimanjem Credit Suisse od strane UBS-a, pronađeno je rješenje za osiguranje finansijske stabilnosti i zaštitu švicarske ekonomije”, objavila je švicarska Centralna banka.

UBS i Credit Suisse nalaze se u grupi od 30 globalno sistemski važnih banaka koje regulatori pažljivo prate, a neuspjeh Credit Suisse zahvatio bi cijeli finansijski sistem.

UBS je imao 7,6 milijardi dolara dobiti u 2022. godini, dok je Credit Suisse izgubio 7,9 milijardi dolara. Dionice Credit Suissea pale su za 74 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su dionice UBS-a relativno nepromijenjene.

Glavni izvršni direktor UBS-a Ralph Hamers i predsjednik Colm Kelleher ostat će na čelu kombinirane banke.

“Transakcija jača poziciju UBS-a kao vodeće banke u Švicarskoj”, objavio je UBS.