Cijena bakra pala na najniži nivo u posljednja dva mjeseca

0

Cijena bakra je nastavila da pada četvrtu sedmicu zaredom nakon što su podaci iz Kine ukazali na to da ova ekonomija, koja je inače najveće tržište bakra, konstantno pokazuje znake slabosti.

Cijene su pale za čak 1,6 odsto na 9.587 dolara po toni na Londonskoj berzi metala, što je bio četvrti uzastopni sedmični pad, prenio je Bloomberg.

Druga po veličini svjetska ekonomija objavila je danas izvještaj o brojkama koje su pojačale bojazan zbog nedostatka tražnje.

Dok je maloprodaja u maju bila jača, rast industrijske proizvodnje i investicija u osnovna sredstva je usporen, a uvećan je pad investicija u nekretnine.

Vlada je uvela različite mjere za pospješenje rasta i stabilizaciju sektora nekretnina, ali novi podaci obnovili su pozive na konkretnije akcije.

Bakar je dostigao rekord iznad 11.000 dolara samo prošlog mjeseca, ali je brzo pao zbog strahova od porasta svjetskih zaliha i znakova slabosti kineske ekonomije.

Cijene metala su sveukupno gledano bile pod pritiskom prošle sedmice nakon što su američke Federalne rezerve umanjile očekivanja kada je riječ o povećanju kamatnih stopa, prenijela je agencija Tanjug.