Četiri mjeseca dijele nas od početka rada jednog od najvećih investicijskih projekata u BiH, ali i šire

0

Tek četiri mjeseca dijele nas od službenog početka rada jednog od najvećih investicijskih projekata na području Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Riječ je o otvaranju rudnika olova, cinka i barita u Varešu, što je proglašeno projektom od državnog značaja, piše Večernji list BiH.

Ovaj projekt zaslužan je za oživljavanje rudarstva u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, uvođenje novih smjerova u srednje škole, rast broja stanovnika u Varešu, obnovu željezničke pruge, izgradnju infrastrukture…

– U načelu, ovo je najveći investicijski projekt u BiH i regiji. Reći ću vam da će ovaj projekt, kada počne, iznositi 2,5% ukupnog BDP-a BiH i 25%, odnosno četvrtinu, stranih ulaganja. Ono što je nama najvažnije i ono što će se eksploatirati su srebro, olovo i cink, na svjetskom tržištu najtraženiji u tom segmentu – kazao je za BHRT Alem Lego, izvršni direktor kompanije Adriatic Metals BH, u kojoj trenutačno radi 246 radnika iz cijele zemlje.

Navedeni broj radnika nije konačan. Naime, u martu Odjel za ljudske resurse kompanije Eastern Mining organizirao je kampanju za otvaranje 180 radnih mjesta, koja bi se trebala popuniti do oktobra.

Kako je projekt u fazi izgradnje, koja uključuje gradnju transportne ceste, postrojenja za preradu te otvaranja rudnika na Rupicama, javila se potreba za većim brojem radne snage. Osim Vareša, kampanja je obuhvatila i općinu Kakanj.

Tvrtka Eastern Mining želi potaknuti razvoj općine Vareš i susjednih općina, a zapošljavanje je jedan od najboljih načina doprinosa boljem gospodarstvu i kvaliteti života jedne lokalne zajednice.

Ipak, Vareš i okolne općine neće moći i ne mogu zadovoljiti sve potrebe za radnom snagom, zbog čega u ovu općinu svakodnevno pristižu radnici iz svih dijelova BiH, ali i inozemstva.