Četiri astronauta SpaceX-a bezbjedno stigla na Zemlju

0

Četiri astronauta sa kapsule SpaceX “Crew Dragon” bezbjedno su se spustila u Meksički zaliv na obali Floride u ponedjeljak, završivši šestomjesečnu misiju NASA na Međunarodnoj svemirskoj stanici i jednodnevni povratak kući.

Kapsula “Crew Dragon” nazvana “Endeavour” sletjela je padobranom, kako je planirano nešto poslije 22.30 u ponedeljak, objavila je NASA prenos slijetanja na internetu, navodi Rojters.

“Endeavour, u ime SpaceX-a, dobrodošli kući na planetu Zemlju”, čuo se glas iz centra za kontrolu leta u predgrađu Los Anđelesa, koji govori posadi pošto je potvrđeno spuštanje.

“Sjajno je vratiti se”, poručio je jedan od astronauta u radio u odgovoru.

Posada, koja je provela 199 dana u svemiru tokom ove misije, bila je sastavljena od dva NASA astronauta, komandant misije Šejn Kimbro (53) i pilot Megan Mekartur (49), kao i japanski astronaut Akihiko Hošide (52), specijalista za misiju Tomas Peske, francuski inženjer iz Evropske svemirske agencije.

Oni su na raketi Spejs Eks “Falcon 9” poletjeli 23. aprila iz svemirskog centra “Kenedi” na Floridi.

Povratak njihove kapsule SpaceX sa Međunarodne svemirske stanice (IS S) takođe je otvorio put za njihove zamjene koje će krenuti u orbitu u srijedu.

Trebalo je da zamjene prve krenu, ali je NASA zamijenila redoslijed letova zbog lošeg vremena i nepoznatog zdravstvenog stanja astronauta.