Češka se okreće ‘high tech’ investicijama

0

Češke i strane kompanije planiraju investirati više od 65 milijardi kruna (4,9 milijardi KM) u Češku Republiku, prema podacima državne agencije CzechInvest. Riječ je o poslovnim planovima koji su najavljeni 2017. a koji će se realizovati u narednom periodu.

Jedna trećina od 106 investicionih projekata je visoko-tehnološka, odnosno povezana s visokom tehnologijom ili s razvojnim i istraživačkim aktivnostima. U 80 slučajeva, riječ je o kompanijama koje već posluju u Češkoj i koje šire svoje kapacitete.

– Novi investitori ne dolaze u Češku tako mnogo kao ranije. Proizvodne aktivnosti koje nisu veoma tehnološki zahtjevne nisu više u stanju da apsorbuju toliko investicija. U isto vrijeme, mnogo više smo uključeni u visoko-tehnološke investicije – rekla je direktorica CzechInvesta Silvana Jirotková u saopštenju.

Dodala je da će za tehnološki napredne investicije, kao i one koje su okrenute istraživanju i razvoju biti ponuđeni „povoljni podsticaji i motivacija“.

– Podsticaje će lako dobiti kompanije koje budu radile s istraživačkim organizacijama ili školama, i koje zaposle određeni broj visokoobrazovanih kadrova – kazala je Jirotková.

Najveći broj najavljenih novih investicija koje je dogovorio CzechInvest je u metalskoj industriji, potom u proizvodnji vezanoj za transportna sredstva, zatim u IT i softverskoj industriji (gdje je zabilježen znatan rast) itd.

Najveći pojedinačni plan investicija je proširenje pogona Siemensa. U narednim godinama, kompanija planira proširiti i modernizovati svoje kapacitete širom Češke.

Druga najveća investicija je ona kompanije Praha Vaccines koja proširuje kapacitete za proizvodnju vakcina protiv zaraznih bolesti.

BiznisInfo