Češka ponovo zatvara barove i škole

0

Češka vlada naredila je zatvaranje barova, restorana i klubova od srijede i preusmjeravanje škola na učenje na daljinu u sklopu novih mjera koje donosi kako bi suzbila brzo širenje novih slučajeva koronavirusa.

Od srijede će javna okupljanja biti ograničena na šest osoba, zabranjena konzumacija alkohola u javnim prostorima i obavezno nošenje maski na stajalištima javnog prijevoza. Narudžbe za ponijeti i dalje će biti dostupne do 20 sati. Škole, osim predškolskih ustanova, preći će na online nastavu do 1. novembra.

Mjere će biti na snazi do početka novembra, a vlada je rekla da će, iako će se škole definitivno ponovo otvoriti 2. novembra, ostale mjere biti ublažene u skladu s epidemiološkom situacijom. Vlada je već pooštrila ograničenja kako bi ograničila otvaranje restorana i proširila upotrebu maski.

Vlada pokušava izbjeći ponavljanje strogih blokada nametnutih na proljeće, što je ekonomiju dovelo do rekordnog smanjenja. Ljeto je smanjilo ograničenja nakon što je zemlja prošla prvi val pandemije sa mnogo manje slučajeva od zapadnih susjeda.

“Svjesni smo da imamo jedan hitac i jedan hitac koji mora biti uspješan, tako da i ovaj put uspijemo zaustaviti rast epidemije”, rekao je premijer Andrej Babis na konferenciji za novinare, prenijela je agencija Reuters.

Babis je rekao da je prioritet da bolnice uspiju podnijeti nagli porast zaraženih pacijenata, jer se broj pacijenata udvostručio od početka oktobra na preko 2000.

Češka doživljava najjači porast u Evropi u odnosu na broj stanovnika, jer se broj otkrivenih slučajeva od početka izbijanja epidemije popeo na gotovo 120 000, s oko 25 000 početkom septembra.

D. Hadžić