Češka donijela pravila za rad kina, restorana i salona za uljepšavanje

0

Češka je u petak iznijela pravila za rad kina, frizerskih salona i drugih djelatnosti koje će se ponovo otvoriti 11. maja dok zemlja ublažava ograničenja uvedena kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

Frizeri će morati nositi i masku i zaštitni štit, a osoblje u salonima za manikuru i pedikuru također mora nositi rukavice, rekao je ministar zdravlja Adam Vojtech na konferenciji za novinare. Mušterije moraju držati razmak od 2 metra.

“Kada je riječ o brijačnicama i frizerima, od suštinskog je značaja da operatori imaju dvostruku zaštitu dišnih puteva. Dakle, pored maske, i zaštitni štit”, kazao je Vojtech, prenio je Reuters.

U kinima gledaoci moraju svaki drugi red ostaviti prazan. Parovi mogu sjediti zajedno ali moraju sjedištem biti odvojeni od drugih.

Nema kokica

“Neće biti moguće konzumirati ili prodavati bilo kakvu hranu, uključujući i pića. To znači da nema kokica”, rekao je Vojtech i dodao da maske moraju ostati tokom filma.

Vlada je u četvrtak saopćila da će omogućiti održavanje kulturnih i sportskih događaja s do 100 ljudi u sklopu sljedeće faze opuštajnja ograničenja koja će početi 11. maja. To će uključivati i trgovačke centre i veće trgovine.

Prodavnice do 2.500 kvadratnih metara ponovo su otvorene u ponedjeljak, a restorani, pabovi i hoteli trebali bi svoja vrata otvoriti 25. maja u sljedećoj fazi otvaranja.

U restoranima s otvorenim prostorima osobe koje nisu došle zajedno moraju sjediti 1,5 metar odvojeni jedni od drugih, a mogu skinuti maske dok jedu i piju.

Ublažavanje mjera

Srednjoevropska nacija od 10,7 miliona oprezno otvara svoju ekonomiju nakon što su se pojavili znakovi da je epidemija stavljena pod kontrolu. Škole, prodavnice i restorani zatvoreni su u martu.

Češka je prijavila ukupno 7.689 slučajeva i 237 smrtnih slučajeva.

D. Hadžić