Centralna banka BiH lani zaradila 278 miliona KM

0

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) usvojilo je Finansijske izvještaje CBBiH za prošlu godinu, te Odluku o raspodjeli čistog profita CBBiH za 2023.

Centralna banka Bosne i Hercegovine u 2023. godini je ostvarila neto dobit u iznosu od 278.261.211 KM.

Na osnovu člana 27. Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i Odluke Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine od 28. marta 2024. godine, dio ostvarene dobiti u iznosu 64.319.561 KM je uplaćen na račun institucije zadužene za budžet Bosne i Hercegovine, odnosno na odgovarajući depozitni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Finansijski rezultat je posljedica blagovremenog poduzimanja niza investicionih odluka, na strateškom, taktičkom i operativnom nivou, i restrukturiranja portfolija deviznih rezervi koje su omogućile da se iskoristi porast kamatnih stopa i prinosa vrijednosnih papira u eurima i sredstva investiraju po povoljnijim uslovima.

CBBiH ostaje dosljedna politici investiranja u skladu sa zakonski definisanim ciljevima i zadacima, što podrazumijeva da se službenim deviznim rezervama upravlja prvenstveno na siguran, pa tek onda na profitabilan način.