Čelnici British American Tobaccoa: Naše namjere u FDS-u su ozbiljne

0

Multinacionalnu korporaciju zanima isključivo posao s cigaretama, a CID Adriatic bi preuzeo FDS-ove udjele u bankama i drugim firmama.

British American Tobacco (BAT) je nakon uspješne kupovine Tvornice duhana Rovinj (TDR) za oko 500 miliona eura, te dodatnih ulaganja od oko 20 miliona eura, odlučan da sličan posao napravi i u Fabrici duhana Sarajevo (FDS).

Ova multinacionalna korporacija, već je preko CID Adriatic Investmentsa kupila 39,9 posto udjela Vlade Federacije BiH u FDS-u, a nedavno je poslano i zvanično obavještenje o ponudi za preuzimanje i preostalog dijela dionica. Namjera BAT-a je da preuzimanjem FDS-a ojača svoj položaj na tržištu cigareta u centralnoj Evropi.

Jasne namjere

Predsjednik Uprave BAT Adria Ram Addanki izjavio je da je preuzimanje udjela Vlade FBiH u prirodno proširenje TDR-ove strategije akvizicija.

– Želimo imati snažnije prisustvo u centralnoj Evropi – rekao je Addanki, ne želivši otkriti planove u vezi sa Fabrikom duhana Sarajevo.

Prema njegovim riječima, zbog strogih zahtjeva Londonske berze do formalnog zaključenja poslova ne mogu se otkrivati detalji u vezi s FDS-om.

– Za nas kao partnere u razvoju bh. ekonomije važno je da se poboljša poslovna klima, reformira porezni sistem – poručio je Addanki.

Podvukao je da je BAT ozbiljna korporacija koja oprezno pristupa biznisu i da ulaskom u BiH ne planira ostati samo godinu i potom otići zauvijek.

– Naše preuzimanje TDR-a za 500 miliona eura i uloženih dvadesetak miliona eura u modernizaciju pogona pokazuju da namjeravamo raditi dugoročno i ozbiljno. Ozbiljni smo u namjerama i prema FDS-u i nadamo se da će posao preuzimanja biti uspješan – rekao je Addanki.

Član Uprave BAT Adria zadužen za marketing John Brady rekao je da je BAT osigurao novac za preuzimanje udjela Vlade FBiH u FDS-u i da je CID Adriaticu povjereno preuzimanje.

– Razlog zbog čega smo se odlučili na aranžman sa CID-om je takav, da kada bude riješeno kompletno preuzimanje, a očekujem da to bude do kraja novembra, da BAT preuzme poslove s cigaretama. U drugim oblastima nemamo nikakvo iskustvo i znanje, te bi CID preuzeo udjele u povezanim FDS-ovim preduzećima kakvi su Vakufska banka, Privredna banka Sarajevo i drugi – pojasnio je Brady.

Već zapošljavaju radnike

Na pitanje zašto je kutija Ronhilla jeftinija u Sarajevu nego u Zagrebu, Brady je kazao da je razlika u akcizama, koje su u BiH niže nego u Hrvatskoj.

Kako Faktor saznaje, BAT je već počeo zapošljavati radnike u BiH. Trenutno BAT Adria, u čijem sastavu bi trebala biti FDS, zapošljava oko 2.500 radnika.

Ozbiljno tržište

Ram Addanki je kazao da bh. ekonomija pokazuje ozbiljnost i oporavak što je praktično i privuklo British American Tobbacco da investira u BiH, ali je potreban nastavak reformi.

– Svako tržište ima potencijal za rast i razvoj, pa tako i Bosna i Hercegovina. Bitno je ispravno postaviti temelje u privlačenju stranih investitora. Mi želimo predvidivo tržište. Ako uložimo primjerice 100 miliona eura u BiH, a sutra se nešto desi neplanirano, mi smo u velikim problemima. Osim porezne reforme, potrebno je učiniti tržište predvidljivim za investitore – poručio je Addanki.

(Izvor: Faktor)