CAF dogovorio preuzimanje poljskog Solarisa

0

Multinacionalna željeznička korporacija CAF dogovorila je preuzimanje poljske firme Solaris Bus & Coach, poznatog proizvođača konvencionalnih i električnih autobusa koji se koriste u 32 zemlje.

Poljska firma ima fabrike u gradovima Bolechowo i Środa s oko 2.300 radnika, a lani je imala prihode od 450 miliona eura. Smatra se evropskim liderom u proizvodnji inovativnih sredstava gradskog prevoza.

Akvizicija Solarisa omogućit će CAF-u da proširi svoju ponudu proizvoda kako bi podmirio trenutne i buduće potrebe kada je riječ o gradskom transportu, naročito u oblasti električnih vozila.

Direktor CAF-a Andrés Arizkorreta rekao je da investicija u Solaris pokazuje njihovu posvećenost profitabilnom rastu i da otvara nova strateška tržišta.

Zajedno sa Solarisom, CAF namjerava postati lider kada je riječ o rješenjima urbanog transporta, načito u segmentu „e-mobilnosti“, odnosno električnih vozila.  

– Želimo nastaviti koristiti i razvijati Solarisov brend i zadržati njegov poljski karakter. Kombinacija znanja dvije kompanije u proizvodnji, dizajnu i tehnologiji, zajedno sa Solarisovom inovativnošću u proizvodnji autobusa, pomoći će nam da bolje služimo klijentima i dioničarima – rekao je on.

Solaris je 2017. godine isporučio 1.397 autobusa, uključujući konvencionalne modele, kao i rastući broj električnih vozila – hibridne autobuse, trolejbuse, gradska vozila na baterije itd.

Prošle godine je kompanija dobila nagradu „Autobus godine“ za svoje Solaris Urbino električno vozilo.

Očekuje se da sve procedure preuzimanja, uključujući dobijanje dozvola državnih organa, budu završene do septembra 2018.