Buffett kupio udio u svakoj od 5 vodećih japanskih trgovačkih kompanija

0

Direktor “Berkshire Hathawaya” Warren Buffett objavio je danas da je njegova firma stekla nešto više od 5 posto udjela u svakoj od pet vodećih japanskih trgovačkih kompanija.

Firme su “Itochu Corp.”, “Marubeni Corp.”, “Mitsubishi Corp.”, “Mitsui & Co.” i “Sumitomo Corp.” “Berkshire” je dionice stekao u period od otprilike 12 mjeseci redovnim kupovinama na Tokijskoj berzi.

Na temelju cijena u petak, udio od 5 posto u svakoj firmi vrijedan je ukupno oko 6,25 milijardi dolara.

Japanske trgovačke firme – poznate kao “sogo shosha” – su konglomerati koji u Japan uvoze sve, od energije i metala do hrane i tekstila.

Također pružaju usluge proizvođačima. Trgovačke kuće pomogle su rast japanske privrede i pridonijele globalizaciji tamošnjeg poslovanja.

No, kako su proširile svoje poslovanje u inostranstvu, postale su i osjetljivije na globalne neprilike, poput finansijske krize od prije deset godina.

Trgovačke kuće također se suočavaju sa sve većom konkurencijom rizičnih kapitalista i fondova privatnog kapitala.

Iz “Berkshirea” kažu da namjeravaju dugoročno zadržati udio u japanskim firmama i da će možda povećati udio u bilo kojoj firmi do najviše 9,9 posto, ovisno o cijeni.

Također su se obvezali da neće kupovati više od 9,9 posto udjela u bilo kojoj firmi, osim ako to odobri upravni odbor trgovačkih kompanija.