Budućnost kripto tržišta u BiH: Ključ je u edukaciji ljudi

0

Balkan Crypto Exchange (BCX), prva i jedina kripto mjenjačnica u Bosni i Hercegovini počela je sa radom prije dvije godine. Ono što je prvobitno bio pionirski poduhvat kompanije Digital Assets Management d.o.o. na polju tržišta digitalne imovine i blockchain tehnologije u BiH, vrlo brzo prerastao je u zajednicu koja trenutno broji više od 1.500 korisnika koji trguju i razmjenjuju kriptovalute putem ove mjenjačnice.

Do prije dvije godine, digitalne valute u BiH mogle su se kupiti jedino od njihovih vlasnika ili direktnom razmjenom. BCX, kao prva blockchain platforma na tržištu BiH, omogućila je svim fizičkim i pravnim licima u BiH učešće u digitalnoj imovini, čime su označili početak misije da na domaće tržište plasiraju najinteresantnije inovacije na polju blockchain tehnologije.

Tržište digitalne imovine na globalnom nivou doživljava veliku ekspanziju i u evropskim zemljama kao što je Švajcarska sa radom počinju prve kripto banke koje će pružati bankarske usluge za institucionalne i profesionalne kripto klijente. 

Kakva je budućnost kripto tržišta u BiH?

– S obzirom na sveopšti trend digitalizacije koji osim finansijskih transakcija i digitalne razmjene dokumenata znači i pretakanje u digitalni oblik svih stvari koje inače možemo smatrati imovinom u bilo kom obliku, proizvodi i usluge zasnovane na blockchain tehnologijama će zasigurno imati veliki uticaj u bliskoj budućnosti. Lično smatram da će veoma brzo, u tehnološkom smislu, doći do masovnije primjene proizvoda i usluga koji će omogućavati razmjenu informacija, dokumenata i imovine kroz jedan transparentan i siguran sistem, te da će se time u mnogim sferama života pojednostaviti i olakšati komunikacija, interakcija i razmjena informacija kroz takav system – rekao je Nikola Klak, osnivač BCX-a, prve kripto mjenjačnice u BiH.

Na području Bosne i Hercegovine, tržište digitalne imovine je u procesu kontinuirnog razvoja, ali evidentna je potreba za edukacijom i upoznavanjem šire javnosti sa načinima sigurnog i transparentnog upravljanja digitalnom imovinom u BiH.

U cilju upoznavanja javnosti sa osnovama blockchain tehnologije, BCX kreirao je elektronsku knjigu za kripto početnike “Kripto pojmovi od A do Z – I dio” koju možete u dijelovima besplatno preuzeti svakog mjeseca putem ovog linka: https://bit.ly/3fC5EDO.