Buduća luksuzna četvrt u srcu Evrope gradi se bukvalno na moru, stanovi već rasprodati

0

Projekt pod nazivom Mareterra, kojim će se gradu-državi Monaku na Sredozemlju dodati još šest hektara, bit će dovršen za godinu dana, osam mjeseci prije dogovorenog roka, objavila je u ponedjeljak firma Anse du Portier, promotor projekta vrijedan dvije milijarde eura.

Mala kneževina ukupne površine od 2,03 km2 u kojoj živi 39.000 stanovnika već se pedesetih godina prošlog stoljeća proširila 40 hektara prema moru, no najnoviji projekt pokrenut 2015. bez premca je, čak i kada se usporedi s građevinama Bliskog istoka, zahvaljujući strogim seizmičkim i ekološkim pravilima, a i zbog dubine, prenosi Hina.

Buduća luksuzna četvrt bit će izgrađena doslovno “na moru”, tačnije na podvodnom nasipu dubokom 50 metara. Smještena je uz Grimaldi Forum, kongresni centar Monaka, obuhvata pet zgrada, svekupuno 130 stambenih jedinica i deset vila.

Luksuzni stambeni kompleks osmislili su italijanski arhitekt Renzo Piano i firma Vallode et Pistre.

Prodaja nekretnina nije upitna. Dosad su prodane gotovo sve stambene jedinice. AFP piše da cijena kvadratnog metra u Monaku može iznositi i do 120.000 eura.

Još treba dovršiti okućnice koje će biti ozelenjene, a četvrt će imati šetnicu uz more, manju luku i park dostupan svima.

 Mareterra je izuzetno postignuće za Monako – rekao je Guy-Thomas Levy-Soussan, direktor firme Anse du Portier, koja okuplja privatne investitore.

– Stoga mogu reći da je more nov teren za osvajanje, no ne smijemo ga uništiti – kazao je, dodavši da se nada kako će ovim projektom uspjeti pokazati da je to moguće te da će se unaprijediti “promišljanja i dobre prakse u ovoj domeni”.

Levy-Soussan ističe da su u novoizgrađenom stambenom dijelu koji će biti smješten između dvaju podvodnih prirodnih rezervata, rekreirana nova staništa za floru i faunu na stijenama i umjetnim grebenima.