Bude li uklonjen s dužnosti, Trump gubi niz beneficija

0

Kad američki predsjednik napusti dužnost, obično ima pravo na beneficije. Međutim, prema Zakonu o bivšim predsjednicima iz 1958. godine, ove beneficije brišu se za svakog predsjednika koji je smijenjen s funkcije opozivom i koji je potom osuđen i uklonjen s dužnosti.

Donald Trump će izgubiti niz post-predsjedničkih pogodnosti ako ga Senat uspješno opozove i proglasi krivim, uključujući izdašnu penziju od 219.000 američkih dolara godišnje i mogućnost da se ponovo kandiduje za predsjednika 2024. godine.

Opoziv bi značio da će Trump ići na suđenje pred Senat. Ako bude proglašen krivim, naknadno će biti udaljen s funkcije.

Podsjetimo da je Zastupnički dom Kongresa glasao za opoziv Trumpa 2019. zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži Bidena, no Senat, u kojem većinu imaju republikanci, bio je protiv toga pa Trump nije osuđen.

Niz pogodnosti

Američki zakon o bivšim predsjednicima iz 1958. osigurava da se o bivšim predsjednicima brine nizom pogodnosti.

To uključuje doživotnu penziju od približno 200.000 američkih dolara godišnje, putne troškove do milion američkih dolara svake fiskalne godine kao i zaštitu tajnih službi.

Američki porezni obveznici takođe plaćaju osoblje ureda bivših predsjednika, do 96.000 američkih dolara po radniku, te ured za namještaj.

Nemogućnost kandidovanja u budućnosti

U nekim slučajevima, Senat je takođe glasao za diskvalifikaciju osoba koje su opozvane za obavljanje budućih javnih funkcija, bez žalbe.

Ako bude smijenjen s funkcije, Trump će biti prvi predsjednik u istoriji kojem su uskraćene ove pogodnosti.

D. Hadžić