Broj zaraženih u Italiji 10 puta veći od zvanične statistike?

0

Broj slučajeva koronavirusa u Italiji vjerovatno je 10 puta veći od onog koji pokazuje službena statistika, izjavio je čelnik Agencije za civilnu zaštitu.

U Italiji je bilo više smrtnih slučajeva nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a podaci od ponedjeljka pokazuju da je od infekcije u samo mjesec dana umrlo 6.077 ljudi, dok je broj potvrđenih slučajeva dostigao 64.000.  (Danas potvrđeno još 5.249 slučajeva zaraze i 743 smrtna slučaja)

Međutim, testiranje na bolest često je ograničeno na ljude koji traže bolničku pomoć, što znači da su hiljade infekcija sigurno ostale neotkrivene.

Vjerovatno imamo jedan potvrđen slučaj na svakih 10 zaraženih – rekao je Angelo Borrelli, voditelj Agencije za civilnu zaštitu, za list „La Repubblica“, ističući da vjeruje da je možda zaraženo čak 640.000 ljudi.

Agencije za civilnu zaštitu saopšila je da je najveća poteškoća s kojom se suočila zemlja nedostatak maski i respiratora.

Koliko je problem veliki govori činjenica da je regionalni guverner Veneta, Luca Zaia, naredio oduzimanje respiratora od veterinarskih stanica, rekavši da se mogu koristiti za ljudsku upotrebu.

Konzorcij italijanskih tekstilnih i modnih kompanija prenamijenio je svoje proizvodne linije i uskoro će moći proizvesti pola potrebne količine maski.