Broj turista u Republici Srpskoj povećan za 10 odsto

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je u Srpskoj od januara do maja zabilježen rast broja dolazaka domaćih i stranih turista u odnosu na isti period prošle godine za gotovo 10 odsto, što je uticalo na povećanje prihoda od turizma.

Gluhaković je podsjetio da su prihodi od turizma u Srpskoj za prvih šest mjeseci ove godine iznosili osam i po miliona KM, a za prošlu godinu oko 12 miliona KM.

Prema njegovim riječima, od januara do maja u Republici Srpskoj ostvareno je 125.893 dolazaka, te 298.036 noćenja turista.

„U odnosu na isti period prethodne godine bilježi se povećanje broja dolazaka za 9,8 odsto. Turistička aktivnost mjerena ostvarenim brojem noćenja u ovom periodu bilježi rast, odnosno povećanje broja noćenja od 8,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, pojasnio je Gluhaković za Srnu.

On je rekao da su najveći promet ostvarila turističkih mjesta koja posjeduju atraktivne klimatske faktore, kulturno-istorijske spomenike, te riječna i jezerska mjesta i to ukupno 58,62 odsto.

Slijede planinska mjesta sa 20,78 odsto, banjska mjesta sa 15,63 odsto, dok je najmanji broj dolazaka u mjestima koja nemaju atraktivne turističke elemente, a posjeduju ugostiteljske objekte za smještaj, sa procentualnim udjelom od 4,96 odsto.

Gluhaković je rekao da Republika Srpska ima ogromne turističke potencijale koji se promovišu i uključuju u turističku ponudu, te da, osim poznatih destinacija poput Jahorine, Banje Vrućice, Andrićgrada ili turističkih proizvoda poput raftinga na Tari i Vrbasu, posebnu i dodatnu pažnju treba pokloniti Nacionalnom parku „Sutjeska“, koji svojim prirodnim i kulturnim nasljeđem zaslužuje da bude među najpoznatijim evropskim turističkim destinacijama.

Cijelu Hercegovinu, sa svime onim što ona jeste, neopisivo lijepim predjelima, kulturno-istorijskom zaostavštinom, pravoslavnim manastirima, tradicionalnom gastronomijom i blizinom jadranske obale, treba više popularizovati“, dodao je Gluhaković.

On je istakao da na lokalnom nivou postoje turističke znamenitosti koje zaslužuju bolju promociju „kao fenomen ukrinskog cvijeta, te manastir Detlak i arheološki lokalitet Ambarine na području opštine Derventa, rijeka Cvrcka između Kotor Varoša i Kneževa, koja pruža izvrsne mogućnosti za avanturistički turizam i slično“.

Gluhaković je rekao da je najveći broj stranih turista u periodu od januara do maja ove godine došao iz susjednih zemalja od kojih prednjači Srbija čineći 31,53 odsto učešća od ukupnih inostranih dolazaka, te 28,14 odsto od ukupnih inostranih noćenja.

Slijedi Hrvatska sa 14,62 odsto učešća u dolascima, te 26,83 odsto učešća u noćenjima, Slovenija sa 10,13 odsto učešća u dolascima i 8,37 odsto učešća u noćenjima, zatim Turska, Crna Gora, Italija, Austrija i NJemačka.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske tvrdi da, iako postoje značajni turistički potencijali, nije realno da se turizam nametne, odnosno izgradi kao osnovna privredna grana u Republici Srpskoj.

Turistički potencijali kao i sama ponuda ne bi bili dovoljni da nose finansijsku održivost društva, pri tome uzimajući u obzir naglašen sezonski karakter turizma kao i osjetljivost turizma na socio-ekonomska i sigurnosna pitanja – terorizam, krizna područja, politička previranja“, dodao je Gluhaković.

On je istakao da je činjenica da turizam može značajno doprinositi bruto domaćem proizvodu, kao i promociji same zemlje, međunarodnoj saradnji sa drugim zemljama, ali da je za finansijsku stabilnost neophodno da svaka zemlja razvija što raznovrsniju i stabilniju privredu, „koja svakako treba biti kompatibilna sa razvojem turizma i održivošću životne sredine“.

Gluhaković je rekao da bi, zavisno od toga kakva interesovanja ima stranac koji posjeti Srpsku, odnosno da li je riječ o mladim Česima koji prolaze kroz Republiku Srpsku na putu za primorje, kanadskim motociklistima koji obilaze Evropu ili srednjovječnim Nijemcima, zainteresovanim za banjsko liječenje, preporučio rafting na Vrbasu, posjetu nekom festivalu – Demofestu, OK festu, zatim krstarenje drumovima Hercegovine, boravak u Trebinju, degustaciju sireva, vina, meda, a nekima i Banju Vrućicu ili banju Kulaši.

On je naglasio da je Nacionalni park „Sutjeska“ destinacija koja bi na svakoga, bez obzira na motiv putovanja, ostavila jak utisak. (Srna)