Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste

0

Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao prošle sedmice, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.

Prošle sedmice je 778 hiljada američkih građana podnijelo zahtjev za isplatom naknade za nezaposlenost, što je 30 hiljada više nego u sedmici ranije, pokazuju sezonski prilagođeni podaci ministarstva rada objavljeni u srijedu.

Njihov je broj ipak daleko manji nego krajem marta, na vrhuncu prvog vala pandemije, kada je u sedmicu dana čak 6,867 miliona građana zatražilo isplatu naknada. Oko 80 posto privremeno otpuštenih u martu i aprilu ponovo je zaposleno, navodi Reuters.

Poboljšanje na tržištu rada, koje se prelilo na širu ekonomiju kroz robusnu potrošnju domaćinstava, poduprle su izdašne mjere vlade za ublažavanje posljedice krize, ukupne vrijednosti veće od 3000 milijardi dolara.

Od ukupno 22,2 miliona radnih mjesta izgubljenih u martu i aprilu dosad je ipak nadoknađen tek 12,1 milion, podsjeća Reuters.

Hina