Brnabić pozvala građane da ljetuju u svojoj zemlji

0

Premijer Srbije Ana Brnabić pozvala je građane da ovog ljeta ostanu u svojoj zemlji, ističući da je to i direktna podrška domaćoj ekonomiji i turizmu.

“Naša zemlja je zaista prelijepa. Čini mi se da sada vidimo neke hotele, velnes centre i banje i mislim da možemo da imamo fenomenalan i kvalitetan odmor u našoj zemlji”, rekla je Brnabić.

Ona smatra da je ostanak u Srbiji tokom ljeta najpametnija odluka, te podsjeća da je to preporuka i zdravstvenih stručnjaka.

“Takođe mislim da, kao što su i naši stručnjaci rekli, zdravstveno to ima mnogo više smisla i ne vjerujem da će ovo ljeto bilo ko od osiguravajućih društava osiguravati putovanja u inostranstvo ili davati zdravstveno osiguranje za putovanje u inostranstvo”, dodala je Brnabić.

Ona je za RTS rekla da je situacija u vezi sa epidemijom virusa korona pod kontrolom, ali da je najveća bojazan da, kako mjere popuštaju, ne bude povećanja broja zaraženih.

Brnabićeva je podsjetila da je za državljane Srbije ulaz u zemlju potpuno slobodan, s tim što ukoliko imaju negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata mogu slobodno da se kreću, a ako nemaju, onda moraju da budu 14 dana u samoizolaciji.

Govoreći o jednokratnoj pomoći svim punoljetnim građanima Srbije od po 100 eura, Brnabić je navela da se danas, prvog dana onlajn prijave, do večernjih sati prijavilo 1,6 miliona građana.

Ona je najavila da će u naredna 24 sata biti objavljeni i brojevi telefona za prijavu na koje će moći da se jave građani koji tim putem žele da se prijave za pomoć.

“Meni je veoma drago, jer mislim da je to nešto što će otići direktno u našu potrošnju. Cijeli paket ekonomskih mjera je baziran na to da se sačuvaju radna mjesta i likvidnost kompanija. Zahvaljujući tim privrednim mjerama mi danas nemamo problem sa velikom stopom nezaposlenosti usljed kovida-19 za razliku od mnogih drugih zemalja”, rekla je Brnabić.