Brnabić i Zvizdić saglasni: Beograd i Sarajevo neće uvoditi recipročne mjere Prištini

0

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić saglasili su se da Srbija i BiH neće za sada uvoditi recipročne mjere Prištini, nakon što su vlasti samoproglašenog Kosova uvele takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH.

Brnabićeva i Zvizdić su se u telefonskom razgovoru saglasili i da neće povlačiti ishitrene poteze prema Prištini, “ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji”, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Oni su konstatovali da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region, proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

– Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrijednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, prije svega, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i UNMIK, da reaguju i utiču da se takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu – navodi se u saopštenju.

Brnabićeva i Zvizdić ocijenili su da je region prije uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa, krenuo u pravom smjeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u posljednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

– Posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju jeste činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti daljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu – dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su postigli dogovor o tome da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rješavanju ovog, za region, gorućeg pitanja.

Srna