Britanski BDP bolji od očekivanog

0

Ekonomija Velike Britanije postigla je bolje rezultate nego što se ranije vjerovalo u prvoj polovini ove godine i tokom 2022. godine, pokazali su novi podaci koje je u petak objavila Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Prema ONS-u, britanski bruto domaći proizvod (BDP) za period januar-mart 2023. revidiran je naviše, što ukazuje na stopu rasta od 0,3 odsto, prenijela je Anadolu Agency.

Ovo je poboljšanje u odnosu na raniju procjenu rasta od samo 0,1 odsto. Podaci su takođe otkrili da je ekonomski rast u 2022. godini bio jači nego što se prvobitno mislilo, a BDP za celu godinu sada se procjenjuje da je povećan za 4,3 odsto, u odnosu na početnu procjenu od 4,1 procenat.

Međutim, podaci za drugi kvartal za 2023. ostaju nepromenjeni, i dalje pokazuju stopu rasta od 0,2 odsto. U periodu april-jun, proizvodni sektor je porastao za 1,2 odsto, što je poslužilo kao pokretačka snaga rasta.

Grant Ficner (Grant Fitzner), glavni ekonomista u ONS-u, prokomentarisao je najnovije podatke.

„Naše nove procjene ukazuju na jači učinak tehnoloških kompanija, ali i rast u zdravstvenoj zaštiti zbog bržeg protoka informacija u realnom vremenu“.