Britanija se prvi put zadužila po negativnoj stopi

0

Britanija je u srijedu prvi put prodala državnu obveznicu s negativnim prinosom, što znači da se vlada efektivno nagrađuje za pozajmljivanje nakon što su investitori pristali da im se otplate dugovanja u iznosu nešto manjem od onog koji su pozajmili.

Velika Britanija se tako pridružila Japanu, Njemačkoj i nekim drugim evropskim zemljama u prodaji prinosa duga s manje od 0%, što odražava vjerovatnoću da će pandemija koronavirusa izazvati ozbiljnu globalnu recesiju i kupovinu obveznica od strane centralnih banaka kako bi ublažile njen utjecaj, prenijela je agencija Reuters.

Na aukciji u srijedu zabilježeno je 3,75 milijardi funti (4,6 milijardi USD) obveznica sa dospijećem u julu 2023. Obveznice su prodate sa prosječnim prinosom od -0,003%.

Iako će investitori dobiti godišnju kamatu od 0,75%, oni su platili iznad nominalne vrijednosti za obveznicu, tako da će novčani povrat biti manji nego što su posudili ako bduu držali dug do dospijeća.

„Uticaj smanjenja kamatnih stopa Banke Engleske i povećana kupovina imovine apsolutno je jasna poruak jutrošnje revolucionarne aukcije“, rekao je Hugh Gimber, globalni tržišni strateg u J.P. Morgan Asset Management.

Banka Engleske je smanjila kamatne stope na rekordno najnižih 0,1% u martu i počela je kupovati 200 milijardi funti imovine, uglavnom obveznica, kako bi pomogla ekonomiji i smanjila skok u prinosu sa početka koronavirusne krize.

Na finansijskim tržištima također se pojavljuju velike šanse da će Banka Engleske ove godine svoju glavnu kamatnu stopu spustiti ispod nule, iako su ekonomisti sumnjičavi.

Negativne kamatne stope potencijalno dovode u pitanje solventnost nekih banaka jer ih je teško ili nemoguće primijeniti na štedne račune klijenata.

Bivši guverner Banke Engleske Mark Carney snažno se protivio toj ideji, ali neki su kreatori politika rekli da je preispituju.

Prinosi za dvogodišnje referentne obveznice, koji su osjetljivi na očekivanja stope Banke Engleske, potonuli su na rekordni minimum od -0.051% prošle sedmice.

B. Šutvić