Britanija “otela” zlato Venecuele vrijedno milijardu dolara

0

Venezuela je pokrenula pravni postupak kako bi pokušala prisiliti Banku Engleske da joj preda zlato vrijedno milijardu dolara, tvrdeći da joj je potreban novac za finansiranje odgovora na pandemiju koronavirusa.

Zlato je zadržano u Banci Engleske kao rezultat američkih i britanskih sankcija južnoameričkoj zemlji koja je pogođena krizom.

Administracija predsjednika Nicolasa Madura želi da Banka Engleske proda dio rezervi koje pripadaju Venecueli kako bi pomogla u finansiranju odgovora zemlje na pandemiju koronavirusa.

Pravni dokument, koji je podnesen na trgovačkom sudu i datiran na 14. maj, poziva Banku Engleske da sredstva prebaci u Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Navodi se da bi se novac koristio za kupovinu hrane i sanitetskog materijala za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Bolnice u užasnom stanju

Inače, zdravstveni sistem Venezuele je urušen, a mnoge bolnice u državi bore se sa zbrinjavanjem pacijenata usljed nedostatka struje ili čak tekuće vode.

Grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda upozorila je ranije ovog mjeseca da su bolnice u zemlji prijavile manjak medicinskog materijala i zaštitne opreme.

Banka Engleske je drugi najveći skrbnik zlata na svijetu, nakon njujorških Federalnih rezervi.

Centralne banke mnogih zemalja u razvoju pohranjuju svoje nacionalne zlatne rezerve u trezorima u Centralnoj banci u Velikoj Britaniji, a Venezuela je jedna od njih.

Politički haos

U januaru 2019. Banka Engleske odbila je dopustiti Venezueli da uzme zlato i vrati ga u Južnu Ameriku. Od tada nije zvanično komentarisala ovu odluku.

Odluka Britanije uslijedila je nekoliko dana nakon što je opozicioni vođa Juan Guaido izašao na ulice Karakasa kako bi se proglasio novim liderom Venezuele, tvrdeći da je rezultat izbora 2018. bio lažan.

Vođa Nacionalne skupštine brzo je priznat kao legitimni privremeni predsjednik Venezuele u više od 50 zemalja, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Bez obzira na to, Madurova vlada – uz široku podršku vojske – odbila je odustati od vlasti.

To znači da zemlja ostaje zatvorena u političkom zastoju u kojem ima međunarodno priznatu vladu, koja nema kontrolu nad državnim funkcijama, te Madurovu vlast koju mnoge zemlje ne priznaju ali koja upravlja zemljom.

D. Sinanović