Britanija ipak izbacuje Huawei iz 5G mreže

0

Velika Britanija će ove godine ukloniti Huaweijevu opremu iz svojih 5G mobilnih mreža, javili su britanski mediji tokom vikenda. Ako je to slučaj, to će značiti veliki zaokret u vladinoj poziciji u vezi s kineskim telekomunikacijskim gigantom.

Vlada priprema planove za uklanjanje opreme Huawei iz britanskih mreža nove generacije do kraja godine, izvijestili su listovi “The Sunday Times” i “Daily Telegraph”.

Ova informacija dolazi nakon što je London u januaru saopštio da bi Huawei mogao igrati ograničenu ulogu u britanskim 5G mrežama, što je naljutilo Vašington koji pokušava natjerati ostale zemlje da blokiraju kinesku kompaniju.

Vašington smatra da Huawei predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost, a tvrdi da bi Peking mogao koristiti svoju opremu za špijunažu. Huawei je više puta odbacio tu tvrdnju.

Politički preokret u Britaniji je potaknut novim izvještajem podružnice britanske obavještajne agencije GCHQ koji je izazvao nove sigurnosne strahove od Huaweija, nakon poteza Sjedinjenih Država kojim se kineska firma onemogućava da dođe do ključnih čipova.

Naime, novo američko pravilo usvojeno u maju, zahtijeva da strani proizvođači koji koriste američku opremu za proizvodnju čipova dobivaju licencu prije nego što mogu Huaweiju prodati poluprovodnike.

Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost (NCSC) pokrenuo je hitni pregled uloge Huaweija ubrzo nakon toga.

Taj bi pregled trebao biti predstavljen vladi ove sedmice i u njemu se zaključuje da će američke sankcije prisiliti Huawei na korištenje nepovjerljive tehnologije zbog koje je rizik nemoguće kontrolisati, izvijestio je Daily Telegraph.

Vlada premijera Borisa Johnsona sada priprema planove za zaustavljanje kupovine nove Huaweijeve opreme i uklanjanje postojeće za opreme 5G, piše list.

J. Polimac